Stephen Malkmus

Stephen Malkmus & The Jicks (US) + Pink Mountaintops (CAN) + TBA

10 september 2014

Pustervik

DJ: GBG Classic Tatooing & GBG Vintage Supply
Åldersgräns: 18 år
Pris: 265 kr
Insläpp: 19:00

Stephen Malkmus roll som en av de viktigaste och inflytelserikaste figurerna på den amerikanska indierockscenen cementerades under 90-talet som frontman och låtskrivare i legendariska lofigiganterna och slackerfenomenet Pavement. Album som ”Slanted and Enchanted” och ”Crooked Rain, Crooked Rain” räknas som några av nittiotalets absolut främsta skivor och som medlem i alt.countryprojektet Silver Jews var han med och skapade kultklassikern ”American Water”. Efter att Pavement gick i graven (iallafall tills återuppståndelseturnén härom året) släppte Stephen Malkmus sin självbetitlade debut, En stark indiepopplatta och med ambitiösa, tydliga låtar, snyggt producerade och skilde sig albumet från Pavements mer kaotiska material fast kvar finns de underfundigt typiska Malkmusmelodierna speglade genom hans skeva lins och säregna filter. Under åren som gått har Stephen Malkmus lirat ihop med kompbandet The Jicks och efter solodebuten har alla följande album givits ut som Stephen Malkmus & The Jicks.

På senare år har gänget blivit en finsjusterad enhet och de hittade formen rejält med albumet ”Mirror Traffic” producerad av själslige slackerbrodern Beck och de bästa albumet som Malkmus spelat in sedan debuten. I januari i år kom sitt senaste albumet ”Wig Out at Jagbags”, inspelat på den belgiska landsbygden och man kan direkt konstatera att Malkmus begåvning lyser precis lika starkt som förut. Kvar finns den egensinnighet och känsla som skapar den perfekta balansen mellan melodi och oljud som präglat hela hans karriär – och hans kompromisslösa vilja att gå sin egen väg. Över tjugo år in i karriären besitter Stephen Malkmus fortfarande på en vitalitet och relevans, lekfullhet och nyckfullhet, charm och elegans få förunnat. En av indierockens starkaste personligheter!

Pink Mountaintops är Stephen McBean’s flytande sidoprojekt vid sidan av jobbet som frontfigur med svarta psychrockarna Black Mountain. Efter en flytt till änglarnas stad, L.A. på amerikanska västkusten och ett längre uppehåll från Black Mountain träffade McBean producenten Joe Cardamone, sångare i Icarus Line. Snabbt fann de varandra i deras gemensamma kärlek till rock’n’roll, Flying Nuns plattor, Roxy Music, oändliga videoklipp ur rockhistorien, Johnny Thunders smutsiga gigflyers och Born Against. Lekfullt och spontant har de skapat Pink Mountaintops splitternya album ”Get Back”, en hyllning till ockulten rock’n’roll, en platta som fungerar som snabbkurs i ämnet för utomjordingar. På verket hittar du gäster som J Mascis (Dinosaur Jr), Randall Dunn (Sunn O))), Marissa Nadler) och Annie Hardy (Giant Drag) och i turnerande all-starbandet Pink Mountaintops hittar du Steve Kille (Dead Meadows), Gregg Foreman (Cat Power, Delta 72) och Will Scott (Wolf Mother, Mooney Suzuki). Ett måste för fans av Brian Jonestown Massacre, Wooden Shjips och Black Angels.

Lyssna