Remembering Tom Petty

22 november 2017

Pustervik

DJ: Klara Grape & woody-Kim
Åldersgräns: 18 år
Pris: 100 kr
Insläpp: 19.00

En hyllningskväll till Tom Petty. Ett för kvällen tillfälligt ihopsatt band levererar tillsammans med gästartister från Göteborgs musikscen pärlor ur Pettys fantastiska låtkatalog.

Bandet består av:
Mathias Lundberg (Travelling End, David Andréas) – Trummor
Pelle Hedeblom (Oblomov) – Bas
Peter Ehlebrink (Travelling End etc) – Gitarr
Kristoffer Åhsberg (Peter Rudvall etc) – Gitarr
Andreas Magnusson (Oblomov, Pinto etc) – Gitarr och Sång
Anders Göransson (Anders enda barnet) – Keyboards

Gäster:
Alice B
Altay Sagesen
Carolina Nyqvist
Gunnar Lindén
Hannah Tengelin
James Kinn
Johanna Hellqvist
Kent Norberg
Kristofer Åström
Martin Johansson
Peter Olsson
Richard Wilson
Roger Arvidsson
Sofia Assarsson
Therese Johansson
Vincent Vensal
 

”Tom Petty är mitt livs största idol och förebild genom livet. Han dök ironiskt upp i mitt liv via Don’t Come Here Now More-videon på MTV när jag var 14 år sommaren ’85. Som en medlem av Traveling Wilburys och med fantastiska soloalbumet Full Moon Fever blev han den största av dem alla för mig. Inför Skandinaviumkonserten ’93 åkte vi från Trollhättan för att köa utanför för att kunna köpa biljetterna längst fram. Den Europaturnén var helt makalös och innehåller flera av de bästa konserter jag sett i mitt liv, under turnén såg jag Europapremiären i Oslo, Göteborg, Stockholm, två spelningar på Wembley Arena samt en sanslös Europaavslutningen i Malmö.

1997 kom mina fina vänner Martin & Elin hem från en USA-tripp och berättade att de sett Tom Petty & The Heartbreakers på den coolaste rockklubb de upplevt, The Fillmore i San Fransisco där han hade en Residency på 20 kvällar under 4 veckor. Efter ett snällt lån av farsan såg jag två veckor senare tre av de fyra sista kvällarna efter att ha köat utanför venuen hela dagarna på de sista biljetterna som släpptes på dörren till dessa slutsålda specialkvällar. Det var ett kärt återseende igen i Globen härom året.

Det finns ingen som kommer i närheten av att ha påverkat mig musikaliskt lika mycket som denna rockhjälte som visat vägen genom rockhistorien med integritet, kompromisslöshet och enastående blick för kvalitet genom allt ifrån The Byrds, Bob Dylan, Gram Parsons, The Ramones, Stevie Nicks, George Harrison, The Replacements, Gene Clark, Grateful Dead, Jeff Lynne, Everly Brothers, Lucinda Williams, The Beach Boys, Chris Hillman, Don Henley, The Clash, J.J Cale, R.E.M. , John Prine, Chuck Berry, The Flying Burrito Brothers, Count Five, Carlene Carter, Georgia Satellites, Ray Charles, Lindsey Buckingham, The Del Fuegos, Roger McGuinn, Bo Diddley, Canned Heat, osv… Det var Tom Petty & The Heartbreakers som visade att man kommer längre på att våga samarbeta och alltid hålla en vision om att sann rock’n’roll kan förändra liv.

Det finns en rad fantastiska historier om hur Tom Petty vågat utmana både skivbolag och musikindustrin, som när han satte sig själv i konkurs för att komma ur ett ohållbart skivkontrakt, hur han hotade med att döpa plattan Hard Promises till det gamla standardpriset för vinyler när det var tal om att vissa stora etablerade artister skulle säljas till ett högre pris eller när han i fildelningens begynnelse gav bort singeln Free Girl Now som free download utan skivbolagets tillåtelse.

Ärlig, rakryggad och coolast stil av dem alla så stod han upp för ”Anything That’s Rock ’n’ Roll”, med ett fantastiskt sinne för melodier och som tillsammans med The Heartbreakers bildade the greatest rockband in American music. 

En enorm personlighet som kändes som en nära vän samtidigt som han kunde backa upp alla från Bob Dylan och Johnny Cash till att erbjuda en ung Dave Grohl platsen som ny trummis efter Nirvana. En innerlig drömmare som gav hoppet om att ”Even the losers get lucky some time”. 


En sann Rebel, Heartbreaker och Wildflower med en Southern Accent.” – Kim Abelsson, Woody West

Lyssna