Mikal Cronin (US) + Tyred Eyes

13 november 2015

Pustervik

DJ: Klubb Instant Residents Vs The Woody Crew
Åldersgräns: 18
Pris: 150 kr
Insläpp: 21.00-03.00

MIKAL CRONIN (US)
Garagerockspolingen Mikal Cronin är ett popgeni omhöljt av furiösa fuzzgitarrer, hisnande stråkar och har agerat radarpartner åt neogaragegudfadern och vännen Ty Segall under flera år. Efter konstskoleutbildningar i Portland och hemstaden LA hamnade den surf & rocknroll-älskande spolingen i Californiakustens kreativaste neogaragekretsar, släppte splitplattan ”Reverse Shark Attack” med Ty Segall, gick med i Ty Segalls band och solodebuterade med egna albumet ”Mikal Cronin” via psych/garage/rock-labeln Trouble In Mind. Debuten höjdes till skyarna av kritiker och i garagekretsar och snart fick Cronin kontrakt på legendariska indielabeln Merge Records (Arcade Fire, Conor Oberst, She & Him, Neutral Milk Hotel). Med uppföljaren och mindre mästerverket ”MCII” kom det större genombrottet, plattan slutade som ett av 2013’s mest hyllade album världen över (Pitchfork-Best New Music 8.4, Uncut 9/10, GAFFA 5/6, Mojo 4/5). Här lever Cronin ut sina vildaste powerpopsdrömmar i full technicolor, fuzzpedaler vridna till tio. Ett gudabenådat popmelodisinne möter garagerockens kraft. Världsturnéer följde, bla gjordes bejublade framträdanden under SXSW och Way Out Wests klubbprogram.

I år kom uppföljaren, logiskt kallad ”MCIII”, ett album där inledningen (sida A) fullkomligt svämmar över av kompromisslös och omedelbar powerpop, utomsinnliga garagegitarrer och mästerliga stråkarrangemang för att sedan (sida B) övergå i ett ambitiöst konceptalbum i miniatyr, konstruerat av egensinnigt melodiös psychpop och vackert garageskrammel. I vanlig ordning spelar Cronin i stort sett alla instrument själv och han ser det själv som en fortsättning, utveckling och förädling av av det han gjort tidigare med skillnaden att han blivit ännu bättre på att väva in oväntade element och mönster inom ramen för ett rockalbum, i en ständig strävan efter att förena olika världar. Under året har Mikal Cronin hunnit spela på Primavera-festivalen, turnera med Father John Misty och återvänder nu till Skandinavien för första gången sedan det kultförklarade framträdandet under Way Out West-festivalens klubbprogram 2013. Höstens häftigaste garagepowerpopssmäll!

TYRED EYES
I november är Tyred Eyes tillbaka med kortfilmen Arms med tillhörande singel.

I juni 2015 spelade Tyred Eyes in två låtar i anrika Svenska Grammofonstudion i Göteborg. Låtarna spelades in live under två dagar, och allt dokumenterades av filmaren Nicklas Persson. I november släpps resultatet: en kortfilm och en singel med två låtar. Arms är uppföljare till förra årets album ”Elevator”, och musikaliskt har blickarna sänkts ytterligare ett steg ned i pedalborden. Uppsättningen har utökats med gitarristen Oscar Brask som bidrar till bandets eklektiska blandning av indie, lo-fi, garage och punk. Band som Sonic Youth, Superchunk, Yuck och Elbow, tillsammans med teman om revolution, morsekod och atombomben hör till influenserna för det nya materialet.

Lyssna