Drive-By Truckers

Drive-By Truckers (US)

10 mars 2017

Pustervik

DJ: Mexicali
Åldersgräns: 18
Pris: 285 kr
Insläpp: 19.00

Ett av Americana-musikens självklara flaggskepp styr sina segel mot Europa för första gången på lång tid. Bandet Drive-By Truckers som blivit synonymt med southernamericanarock sedan genombrottet med omöjliga dubbelalbumet ”Southern Rock Opera” är på ett korståg.

Bandet kommer till oss med det nya plattan ”American Band” i bagaget. Ett album som visar upp ett märkbart nytänt, angeläget och engagerat Drive-By Truckers. De nya sångerna tar bandets alltid närvarande sociala engagemang ett steg längre än tidigare. Från berättelser om individer och personer till frågeställningar om den tid vi lever i och hur det amerikanska samhället ser ut år 2016. Mike Cooley är rakt på sak när han förklarar att:

– “I wanted this to be a no bones about it, in your face political album, i wanted to piss off the assholes.”

Så ”American Band” är ett politiskt album. Ett väl inlindat debattinlägg men lika mycket en sofistikerad käftsmäll mot den amerikanska verklighet bandets låtskrivare och originalmedlemmar Patterson Hood och Mike Cooley inte trivs i. Och de vill inte stå tysta och se på längre. Med vass penna och för bandet typiskt mänskligt berättande avverkar man amerikanska superaktuella och laddade ämnen som rasism, orättvisor, islamofobi, polisbrutalitet och vapenlobbyn NRA med dess makt över det amerikanska samhället. Det går inte att ta fel på var deras sympatier ligger.

Det märks att bandet tar det här albumet på yttersta allvar och Hood och Cooley jobbat med enorm ambition och passion. Tydligt är att man vill att texterna står så ostörda det går i en annars ofta rökig och jammig Drive-By Truckers miljö. Man vill att lyssnarna ska höra vad de vill säga. Därför är albumet också bandets kanske mest lättilgängliga och “välproducerade” och man sugs in i berättandet.

Med elva hyllade och alltid relevanta studioalbum och fyra bubblande live-album har Drive-By Truckers blivit en av den amerikanska rockmusikens verkliga tungviktare. De har förtjänat en trovärdighet att ta sina projekt dit man vill och med en stor skara lojala fans som följer bandet hängivet. Bandet är och har alltid varit en kraft som med stark originalitet och total intuition fångat upp och förvaltat magin och arvet av den amerikanska söderns berättande och musikhistoria. Hood och Cooley startade bandet och många medlemmar har passerat genom åren. Bl.a. Jason Isbell startade sin karriär och fick sin utbildning i Drive-By Truckers som medlem under några fantastiska år.

En av orsakerna till bandets vitalitet just nu är att bandet funnit sin form och haft sin längsta period med samma manskap sedan bandet startade. Det är med varm famn vi välkomnar Patterson Hood, Mike Cooley, Matt Patton, Jay Gonzales och Brad Morgan med sitt Drive-By Truckers till Sverige!

Lyssna