Bombino (Tuareg)

14 juni 2016

Pustervik

DJ: Beard of Stars
Åldersgräns: 18
Pris: 200 kr
Insläpp: 19.00

Ökenrockssensationen, gitarristen, sångaren, låtskrivaren och rebellen Bombino från nomadfolket Tuareg är en av senare års alternativa världsuccéer med mästerliga ökenbluesplattan ”Nomad” inspelad av The Black Keyʼs Dan Auerbach i Nashville. Albumet svepte fram som en ökenstorm världen över och fullkomligt knäckte kritiker och publik där den drog fram (Los Angeles Times 4/4, Mojo, 4/5, The New York Times 4/5, Rolling Stone 4/5). I år har Bombino precis släppt uppföljaren ”Azel”, denna gången producerad av David Longstreth från Dirty Projectors, och även denna gång har kritikerna stått på rad för att hylla plattan.

Sagan om Bombino startar i Agadez, Niger där Omara ”Bombino” Moctar är född och uppväxt med nomadfolket Tuareg som legat i våldsam konflikt med Nigers regering till och från, vilket tvingat Bombino och hans familj i exil vid flertal tillfällen. Som tonåring övade den självlärde Bombino upp sitt unika gitarrspel via videos med Jimi Hendrix och Mark Knopfler under timtal då han vaktade familjens boskap. Efter att dokumentärfilmaren Ron Wyman använt sig av Bombinoʼs musik och spelat in hans debutplatta ”Agadez” uppmärksammades Bombino av bla NPR och Pitchfork.

Efter att liknande artister som Ali Farka Touré och Tinariwen satt Saharas ökenblues på världskartan är det dags för världen att sköjas över av Bombinoʼs oemotståndliga nomadblues och tuareggae.

Lyssna